Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Ικανοποίηση τους οινοπαραγωγούς της Πελοποννήσου από την κατάργηση του ειδικού τέλους

Ικανοποίηση τους οινοπαραγωγούς της Πελο...

Θα δουν μειώσεις και οι καταναλωτές

Με ανακούφιση έγινε δεκτή από τους τοπικούς οινοπαραγωγούς και αμπελουργούς, η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, από 1/1/ 2019 που ήταν στα 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος. Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών και ψηφίστηκε σήμερα.

Όπως αναφέρει στο thebest.gr η οινοποιός Εριφύλη Παρπαρούση, με την κατάργηση του ειδικού φόρου αποκαθίσταται μια αδικία σε βάρος των οινοπαραγωγών.

«Τα τελευταία δύο χρόνια τιμωρήθηκαν οι υγιείς και νόμιμες επιχειρήσεις οίνου, οι οποίες κλήθηκαν από το κράτος να προκαταβάλουν σε τρεις δόσεις τον ειδικό φόρο και μάλιστα με μετρητά», εξηγεί η κυρία Παρπαρούση, η οποία προσθέτει ότι η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, τελικά δεν απέφερε τα προσδοκώμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Αντ’ αυτού, ενισχύθηκε το παραεμπόριο και η χύμα διάθεση του κρασιού, σε βάρος και των κρατικών εσόδων, αφού δεν υπήρχε μηχανισμός φορολόγησης του χύμα κρασιού, αλλά και των οινοπαραγωγών.

«Η επιβολή του ειδικού φόρου στο κρασί, δημιούργησε περισσότερο χάος στην αγορά του οίνου, παρά επέτυχε τον σκοπό που είχε επιβληθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά η Εριφύλη Παρπαρούση, προσθέτοντας πως εξ’ αρχής η απόφαση αυτή ήταν λανθασμένη.

«Το κρασί είναι συνδεδεμένο με τον τόπο μας, δεν είναι εισαγόμενο προϊόν. Ο ειδικός φόρος δεν έπρεπε να μπει από την αρχή. Ούτε οι άλλες χώρες το έκαναν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι, της απόφασης κατάργησης του ειδικού φόρου, είχε προηγηθεί η απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας (1734/2018), στο οποίο είχαν προσφύγει οι οινοπαραγωγοί, με την οποία κρίθηκε πως δεν υπήρχε βάση επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Όσο για την τελική τιμή του προϊόντος, οι καταναλωτές θα δουν αντίστοιχη μείωση, όπως εξηγεί η κυρία Παρπαρούση, η οποία μείωση θα είναι της τάξης των 15,5 λεπτών ανά φιάλη οίνου των 0,75 λίτρων.

Να σημειωθεί πως η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί έχει ήδη αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό 2019, καθώς ο κωδικός που αφορά στον ΕΦΚ στο κρασί προβλέπει έσοδα μόλις 1 εκατ. ευρώ για την επόμενη χρονιά, έναντι 27 εκατ. ευρώ φέτος.

Μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας ζητούν οι οινοποιοί

Αναγκαία  καθίσταται  πλέον, μετά την κατάργηση  του ΕΦΚ στο κρασί και την τυπική έξοδο της οινικής αγοράς  από την τριετή περιπέτεια στην οποία είχε περιέλθει με την εφαρμογή του,  η επίσπευση των μέτρων εκείνων που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και θα διευκολύνουν περαιτέρω τον εξαγωγικό προσανατολισμό του.

Αυτό τονίζει  ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ  Βαγγ. Αργύρης, χαρακτηρίζοντας θετικό γεγονός  την κατάργηση χθες του ειδικού φόρου και η οποία,  όπως επισημαίνει, συμπίπτει χρονικά με τη γνωστοποίηση  των  τελευταίων στοιχείων  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΛΣΤΑΤ που επιβεβαιώνουν το θετικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει τα προγράμματα προβολής και προώθησης του ελληνικού κρασιού σε δύσκολες και απαιτητικές αγορές, όπως των ΗΠΑ και του Καναδά.

Σημειώνεται ότι και στις δύο αυτές αγορές,  που αποτελούν άλλωστε από τις αγορές-στόχους του στρατηγικού σχεδίου marketing που εφαρμόζεται με συνέπεια από το 2010, οι εξαγωγικές επιδόσεις του ελληνικού κρασιού είναι θεαματικές, καταγράφοντας αυξήσεις πολύ πάνω από το 100% !

Ειδικότερα, έως το 2017  οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ  αυξήθηκαν  κατά 108,4% σε αξία, με αξιοσημείωτη την αύξηση κατά 54% και της μέσης τιμής εξαγωγής, που φθάνει  τα 5,3 ευρώ ανά λίτρο. Οι εξαγωγές στον Καναδά αυξήθηκαν κατά  128,2% σε αξία, με τη  μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 4,58 ευρώ ανά λίτρο σημειώνοντας αύξηση  53,7% .

Τα στοιχεία αυτά καθιστούν μονόδρομο για τον κλάδο την φυγή προς τα μπρος , σημειώνει ο κ. Αργύρης ,προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τα προγράμματα που προκαλούν αναίτια αβεβαιότητα και κοστίζουν σε χρόνο.  Για την  τόνωση της ανταγωνιστικότητας,  ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής   αναφέρει ότι  συναρτάται ευθέως με τον Αμπελουργικό Σχεδιασμό, ο οποίος πλέον, μετά και τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Αραχωβίτη για την στήριξη του εγχειρήματος στη Γενική Συνέλευση της Διεπαγγελματικής, περνά στην τελική φάση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά