Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: «Ο γέρος και η θάλασσα» παρουσιάζεται στο «Μηχανουργείο»

Πάτρα: «Ο γέρος και η θάλασσα» παρουσιάζ...

Με τον Μιχάλη Σμυρλή που υπογράφει & τη σκηνοθεσία

Η κλασική νουβέλα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Ο γέρος και η θάλασσα» που δικαίως θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και για πολλούς, το καλύτερο βιβλίο του Χέμινγουεϊ παρουσιάζεται στη σκηνή του «Μηχανουργείο» στην οδό Ευμήλου, πίσω από το ναό του Αγίου Ανδρέου, στην Πάτρα.

Το έργο αφηγείται την ιστορία ενός ηλικιωμένου κουβανού ψαρά, του Σαντιάγο ο οποίος μετά από 84 ημέρες άκαρπων προσπαθειών καταφέρνει να πιάσει έναν τεράστιο ξιφία. Για δυο μερόνυχτα, ο ξιφίας τον παρασέρνει όλο και πιο μακριά από τις ακτές της Αβάνας. Ο Σαντιάγο είναι άυπνος, έχει ματωμένα χέρια, πεθαίνει από την πείνα, αλλά δεν παραδίδει τη μάχη.

«Με σκοτώνεις, ψάρι», λέει. «Μα έχεις κι εσύ το δίκιο σου. Ποτέ μου δεν είδα πιο μεγάλο, πιο όμορφο, πιο ήρεμο και πιο ευγενικό πράγμα από σένα, αδερφέ. Μπρος λοιπόν, σκότωσέ με. Δε νοιάζομαι ποιος απ’ τους δυο θα σκοτώσει τον άλλο». Στο τέλος της δεύτερης μέρας, το ψάρι νικιέται, αλλά είναι πολύ μεγάλο, ζυγίζει σχεδόν έναν τόνο, για να καταφέρει ο γέρος να το ανεβάσει στη βάρκα του. Τελικά το δένει στο πλάι και ξεκινάει για την Αβάνα. Κι εδώ τελειώνει το νικηφόρο μέρος της ιστορίας.

Μέσα σε λίγες ώρες, ο Σαντιάγο θα αντιληφθεί πως δεν υπάρχει σωτηρία. Σε πρώτο επίπεδο, «Ο γέρος και η θάλασσα» κυριαρχείται από την προσπάθεια του ανθρώπου να υποτάξει τη φύση. Όμως στην ουσία, η νουβέλα του Χέμινγουεϊ είναι μια αλληγορία, έντονη και διαυγής στην επιφάνεια, αλλά περίπλοκη και πολυστρωματική σε βάθος. Με απλές λέξεις, ζωντανές εικόνες και κλιμακούμενη πλοκή, ο συγγραφέας καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη συμμέτοχο σ’ έναν επίπονο αγώνα που δεν έχει να κάνει μόνο με την επιβίωση, αλλά και με την αναζήτηση της αξιοπρέπειας.

Αυτά τα δυο μερόνυχτα στον ωκεανό, ο γέρος ξορκίζει τον θάνατο, τον προκαλεί, αναμετράται μαζί του κι έστω και πρόσκαιρα, τον νικάει. Μπορεί κι αναγνωρίζει τον εαυτό του σ’ εκείνο το ψάρι, που όσο του αντιστέκεται, τόσο κερδίζει τον σεβασμό του. Σημασία για τον γέρο έχει μόνο αυτή η μοναχική μάχη. Γιατί ο Σαντιάγο έχει μάθει να ζει σαν ήρωας. Παλεύει με όλες του τις δυνάμεις ακόμα κι αν αγώνας είναι χαμένος εξαρχής. Και δεν σταματάει να ελπίζει. Γιατί «ο άνθρωπος καταστρέφεται, όμως ποτέ δεν νικιέται».

Τον Γέρο υποδύεται ο συμπολίτης ηθοποιός Μιχάλης Σμυρλής.

Ο κάτω από την βάρκα: Μίλτος Σπυρόπουλος

Σκηνοθεσία-Θεατρική μεταφορά : Μιχάλης Σμυρλής

Σκηνογραφία-Κατασκευή Σκηνικού: Μιχάλης Σμυρλής

Μουσική: Κλέων Ζησιμόπουλος, Αποστόλης Ψηλός

Φωτισμοί : Ντάβαρης Γεράσιμος

Ενδυματολόγος : Θεοδώρα Τσούλου

Αφίσα : Κλέων Ζησιμόπουλος

Τεχνικός Φωτισμού-Ήχου: Τρύφων Παναγιωτάκης

Παραγωγή: Μηχανουργείο Πολυχώρος Πολιτισμού

Παραστάσεις κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:15 και Κυριακές 20:00 έως τις 30/12.

Εισιτήρια: 10 ευρώ και 8 ευρώ μειωμένο

Τηλέφωνο Κρατήσεων: 6982.076.570.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture