Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το παλιό κτίριο του Καραμανδανείου της Πάτρας και η θλιβερή ιστορία πίσω από τη δωρεά - ΦΩΤΟ

Το παλιό κτίριο του Καραμανδανείου της Π...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Δείτε φωτό από τότε που λειτουργούσε στην περιοχή του Κάστρου

Το πρώτο κτίριο που στέγασε το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας βρίσκεται στην περιοχή του Κάστρου. Σήμερα εκεί, λειτουργεί το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου.

To κτίριο ήταν η οικία του Ιωάννη Καραμανδάνη, ο οποίος δραστηριόποιήθηκε στο εμπόριο σταφίδας στην Πάτρα. Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο και έζησε για λίγο στον Πύργο.

Κίνητρο για το πλήθος δωρεών προς την πόλη της Πάτρας αποτέλεσε ο θάνατος του μονάκριβου γιου του, σε ηλικία μόλις 15 ετών, Μπέμπη Καραμανδάνη. Στην μνήμη του γιου του προχώρησε στη σύσταση του ιδρύματος "Μπέμπη Ι. Καραμανδάνη", το διοικητικό συμβούλιο του οποίου αποτελείται από θεσμικούς παράγοντες της Πάτρας.

Στο πλαίσιο αυτά δώρισε το 1933 την οικία του στην Άνω πόλη για να μετατραπεί σε νοσοκομείο παίδων. Στο κτίριο εκείνο λειτούργησε το νοσοκομείο μέχρι το 1988. Στον προαύλιο χώρο υπάρχει ένα εκκλησάκι, του Αγίου Στυλιανού, το οποίο κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1950.

Μαζί με την οικία του δώρισε και τις σταφιδαποθήκες ΜΠΑΡΡΥ στην παραλιακή οδό, δίπλα από τους Μύλους του Αγίου Γεωργίου (Τριάντη), ακίνητο το οποίο ανήκει στην επιτροπή που διαχειρίζεται και το Καραμανδάνειο νοσοκομείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εν ζωή ο Καραμανδάνης αναλάμβανε να σπουδάσει στην Ευρώπη νέους τεχνικούς.

Απεβίωσε στην Πάτρα στις 17 Ιανουαρίου 1938. Ο δήμος τιμώντας τον για τις ευεργεσίες που πραγματοποίησε έδωσε το όνομά του σε έναν δρόμο της πόλεως. Έχει ενταφιαστεί σε μνήμα που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς την αλέα των εμπόρων και τραπεζιτών στο Α΄ Νεκροταφείο Πατρών

Με πληροφορίες από istorika-8emata.blogspot.com

Η ακόλουθη φωτογραφία βρίσκεται σήμερα στο κτίριο, στο οποίο λειτουργεί το παιδοψυχιατρικό τμήμα του Καραμανδανείου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις