Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ανδρέας Παπανδρέου: Ο Προμηθέας της σύγχρονης Ελλάδας

Ανδρέας Παπανδρέου: Ο Προμηθέας της σύγχ...

Του Γ. Καρβουνιάρη

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου και τη συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και αρκετό καιρό για το τι καινούργιο κόμισε στην ελληνική κοινωνία το ΠΑΣΟΚ από το 1981, νομίζω πως όσοι θυμόμαστε αλλά έχουμε και την πρόσβαση στην ιστορική αλήθεια, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα τεράστια επιτεύγματα που είχαμε. Να τιμήσουμε τον μεγάλο πολιτικό ηγέτη που αναμόρφωσε την Ελλάδα και έδωσε και πάλι αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια στον Ελληνικό λαό.

Δεν είναι δυνατόν σε ένα σύντομο σημείωμα να συμπεριλάβουμε την απίστευτη κοσμογονία που συντελέστηκε σε λίγα χρόνια.

Σταχυολογούμε τα κυριότερα:

-Η απαγόρευση των βασανιστηρίων και η υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάργηση της θανατικής ποινής

-Κρίσιμα βήματα για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και απαρχή της εξομάλυνσης των παθών και της ωρίμανσης της δημοκρατίας μας. Ειδικά η συνεδρίαση της 17ης Αυγούστου 1982 στη Βουλή για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και η σχετική αγόρευση του Ανδρέα Παπανδρέου δικαιούνται να περάσουν στην πρώτη γραμμή των κοινοβουλευτικών επιτευγμάτων της σύγχρονης νεοελληνικής κοινοβουλευτικής ιστορίας.

- Η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

-Ορισμός κατωφλιού 2% για τις απολύσεις των εργαζομένων, εξίσωση της αποζημίωσης των εργατών λόγω απόλυσης με εκείνη των υπαλλήλων, η θέσπιση συμμετοχής των εργαζομένων στα διοικητικά συμβούλια των δημοσίων επιχειρήσεων, η κήρυξη παράνομων των λοκ-άουτ (ανταπεργία) η κατάργηση της «νόμιμης» απαγόρευσης της απεργίας, η αύξηση των γονικών αδειών, διακοπών, συντάξεων, ασφάλισης των εργαζομένων.

-Τα μέτρα που λήφθηκαν για την ισότητα των φύλων που κατοχύρωσαν σε πρωτόγνωρο για την Ελλάδα βαθμό την ισονομία ανδρών και γυναικών και η  κύρωση διεθνών συμβάσεων για την προστασία της μητρότητας

-Οι αυξήσεις μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθιέρωση της ΑΤΑ (αυτόματης τιμαριθμικής προσαρμογής), υιοθέτηση μηνιαίας άδειας με αποδοχές για όλους.

- Μείωση των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας σε 40,

αύξηση των κοινωνικών δαπανών του κράτους.

-Γενναία αύξηση των κατωτάτων ορίων των συντάξεων (22% για το ΙΚΑ, 50% για ΤΕΒΕ, εμπόρων, 100% για ΟΓΑ).

-Ενίσχυση των αγροτικών πόρων του προϋπολογισμού και τόνωση του αγροτικού εισοδήματος όχι μόνο χάρη στη γενναιοδωρία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και του τρόπου εφαρμογής της στην Ελλάδα.

Μόνο ελάχιστα παραδείγματα παραθέτουμε για να θυμηθούν οι παλιότεροι και για να μάθουν οι νεώτεροι. Και φυσικά κάποιοι στα χρόνια που πέρασαν εκμεταλλεύτηκαν την εξουσία που είχαν για αποκομίσουν προσωπικά οικονομικά οφέλη.

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει ένα τεράστιο έργο που έγινε και άλλαξε τη μορφή της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρέλαβε μια Ψωροκώσταινα και δημιούργησε μια πραγματικά Ευρωπαϊκή χώρα που πρωταγωνιστούσε στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Ο Ανδρέας ήταν ο σύγχρονος Προμηθέας της Ελλάδας. Μας έφερε τη «φωτιά» και κάποιοι αλυσοδένουν τη μνήμη του στα όρη της βλασφημίας και της ιστορικής παραχάραξης.

Αυτοί που προσπαθούν σήμερα να μειώσουν το έργο του και να σπιλώσουν την Ιστορία του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου δεν είναι τίποτα περισσότερο από υποσημειώσεις της ιστορίας που θα ξεχαστούν πολύ πριν το τέλος του βιολογικού τους κύκλου!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις