Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Αντιεμβολιαστικό κίνημα ή αλλιώς δολοφονώ αυτοκτονώντας

Αντιεμβολιαστικό κίνημα ή αλλιώς δολοφον...

Του Γιώργου Καριώτη

Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο για αναζήτηση πληροφοριών για τα εμβόλια, αρκεί για να διαπιστώσουμε ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει κατακλύσει το διαδίκτυο παρασύροντας μεγάλο αριθμό γονέων.

Μπήκα στον πειρασμό και διάβασα σχόλια και απόψεις που παρέθεταν. Ανεπεξέργαστες και αναληθείς προσωπικές μαρτυρίες και προειδοποιήσεις μη ειδικών των οποίων τα τέκνα «καταστράφηκαν» από ένα εμβόλιο, κατακλύζουν τον ψηφιακό χώρο.

Σελίδες στο Facebook και μπλογκ που σου παραθέτουν τρόπους να αφήσεις ανεμβολίαστο το παιδί σου, προκειμένου να γλιτώσει το «επικίνδυνο» εμβόλιο, έχουν πάρει πλέον διαστάσεις επιδημίας. Θα μπορούσε να είναι μία γραφική τάση γεμάτη συνομωσιολογικά επιχειρήματα που εύκολα θα προσπερνούσα, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνη.

Μετά τις πρώτες αμήχανες αντιδράσεις, άρχισα να αναστοχάζομαι στη νέα αυτή τάση. To κίνημα του αντιεμβολιασμού δεν ειναι κάτι καινούργιο. Ήδη από την εμφάνιση των πρώτων εμβολίων οι γιατροί είχαν να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις ανθρώπων που είτε δεν είχαν καμία εμπιστοσύνη στην ιατρική είτε έβλεπαν άλλες σκοπιμότητες πίσω από τις πρακτικές της.

Προφανώς η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται. Είμαστε ενώπιον μιας οργανωμένης υποκουλτούρας συνωμοσίας, η οποία κατηγορεί την ιατρική πρακτική των εμβολιασμών για ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως ο αυτισμός. Άλλα επιχειρήματα που επιστρατεύονται αφορούν στο δικαίωμα της επιλογής και στην ελευθερία Υποστηρίζουν δηλαδή ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αντίκειται στην έννοια της ελευθερίας και συνιστά βίαιη κρατική παρέμβαση στη ζωή των ανθρώπων και κυρίως στον τρόπο που θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Δεν τους πτοούν ούτε τα κρούσματα θανάτων ανεμβολίαστων παιδιών, ούτε ο κίνδυνος να κολλήσουν ασθένειες άλλα παιδιά που συναναστρέφονται τα δικά τους, ούτε η καταστρατήγηση της ελευθερίας του άλλου να θέλει να παραμείνει υγιής.

Αποτέλεσμα; Βρισκόμαστε στο έτος 2019 και οι ειδικοί σε θέματα υγείας να θεωρούν πρόκληση την αντιμετώπιση της δυσπιστίας απέναντι στον εμβολιασμό των παιδιών. Και πράγματι είναι μία πρόκληση ιδίως στην εποχή του σκεπτικισμού και της αμφισβήτησης των κινήτρων όσων ευαγγελίζονται το καλό μας.

Εννοώ ότι αυτή η αποστροφή για τα εμβόλια ακουμπά πάνω σε πραγματικές ιστορίες στις οποίες το κέρδος επικράτησε της ανθρώπινης ζωής. Αυτή η σκεπτικιστική αφετηρία ως αφετηρία θα μπορούσε να αποβεί πολύ χρήσιμη στην ιεράρχηση των πραγματικών αναγκών μας. Θα μπορούσε δηλαδή να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις ακραίου καταναλωτισμού στις οποίες ο άνθρωπος ξέχασε να επερωτά τον εαυτό του αν όντως έχει ανάγκη το νέο πανάκριβο κινητό ή αν του παρουσιάζεται ως ανάγκη.

Στην περίπτωση όμως της υγείας και ιδίως ενώπιον του λόγου των ειδικών, των θανάτων παιδιών που δεν εμβολιάζονται, του κινδύνου να βλάψουν κι άλλους ανθρώπους δεν μπορούμε να είμαστε σκεπτικιστές, δεν μπορούμε να αμφισβητούμε την ανάγκη για εμβολιασμό, οφείλουμε μόνο να είμαστε υπεύθυνοι για μας, τα παιδιά μας και τους άλλους.

Ο Γιώργος Καριώτης είναι πυροσβέστης και προπονητής στην «Αρένα» (Kariotis team)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις