Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Το Πατρινό Καρναβάλι του 1938 και η αποθέωση της ταβέρνας – «Όσοι έπιαν να φύγουν»

Το Πατρινό Καρναβάλι του 1938 και η αποθ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Από το βιβλίο του Νίκου Πολίτη «Το Καρναβάλι της Πάτρας»

Στα 1938 το Πατρινό Καρναβάλι εμπλουτίζεται με μια εκδήλωση που άφησε εποχή και στο επίκεντρο βρέθηκαν οι…ταβέρνες.  Η Επιτροπή των εορτών προκήρυξε χρηματικά βραβεία για τις ταβέρνες που θα παρουσίαζαν τον πιο ωραίο εορταστικό διάκοσμο και τις πιο εύθυμες συντροφιές.

Το βράδυ του τελευταίου Σαββάτου του Καρναβαλιού συνέβη κάτι πρωτοφανές. Όλη η Πάτρα ξενύχτησε στις ταβέρνες. Μάλιστα κάποιοι προκειμένου να εξασφαλίσουν τραπέζι πήγαν πριν καν να πέσει καλά καλά ο ήλιος, ενώ άλλοι έφεραν καρέκλες από τα σπίτια τους.

Κάποιοι δε, ακόμα και κατσαρόλες με το βραδινό φαγητό τους. Ο καιρός ήταν καλός και η συγκυρία αυτή επέτρεψε στους ταβερνιάρηδες να βγάλουν τραπέζια στα πεζοδρόμια και στο δρόμο. Παρόλα αυτά δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση.

Έξω από τις πιο γνωστές ταβέρνες οι Πατρινοί σχημάτισαν ουρές περιμένοντας να αδειάσει κάποια θέση.  «Καρέκλα ρε», «Όσοι έπιαν, να φύγουν», φώναξαν μερικοί, γράφει ο Νίκος Πολίτης.

Επιπλέον δεν ήταν λίγοι αυτοί που γυρνούσαν από γειτονιά σε γειτονιά και από ταβέρνα σε ταβέρνα δοκιμάζοντας το κρασί που είχε κάθε μια.

Την επόμενη ημέρα, όπου το ημερολόγιο έδειχνε 6 Μαρτίου, τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ο καλός ήταν ηλιόλουστος και ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους για να δει την παρέλαση και τον σοκολοτοπόλεμο.

Η Επιτροπή αποτελούμενη από τους Ντίνο Αντωνόπουλο, Γ. Αναστασόπουλο, Αδάμ Πολίτη, Μάκη Αθανασίου και Δημήτρη Λάγαρη και με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Γεώργιου Αντωνόπουλου επισκέφθηκε 16 ταβέρνες και βράβευσε τις ακόλουθες:

To πρώτο βραβείο 3.000 δρχ απονεμήθηκε στην ταβέρνα του Β. Παπαθωμά ή Κεφαλλωνίτη (οδός Γηροκομείου 32). Η οροφή της ήταν στολισμένη με κισσούς και κλαδιά φοινικιάς. Στους τοίχους διάβαζες επιγράμματα ή στιχάκια όπως πχ. «Κάθε σας λύπη μακριά κι αδειάστε τα βαρέλια, ήρθ ΄η τρελή αποκριά με ζούρλες και με γέλια».

Στο βάθος της ταβέρνας  μεταμφιεσμένος σε Βάκχο και καβάλα σ΄ένα κρασοβάρελο ο Παναγής Κουβεριανός έπινε κρασί από μια τσίτσα.

Σε αυτή την ταβέρνα  υπήρχε συγκρότημα από κιθάρες και μαντολίνα και τραγουδούσαν μέλη του «Ορφέα» και τις πρώτες πρωινές ώρες σέρβιρε πατσά και μαγειρίτσα.

Το δεύτερο βραβείο ύψους 2.000 δρχ απέσπασε η ταβέρνα «Δημητσάνα» του Βασίλη Τσουμπλέκα (οδός Κανάρη 6 και  Αγίου Ανδρέου). Εδώ, κάτω από  κάθε βαρέλι υπήρχε ένα τραπέζι. Από την κάνουλα  του βαρελιού κρεμόταν και κατέληγε στο τραπέζι λάστιχο, από το οποίο σερβίρονταν οι πελάτες.

Στο ολονύχτιο γλέντι είχε εγχώρια όργανα και ελληνικούς χορούς.  Όταν η Επιτροπή είπε στον Τσουμπλέκα  να κεράσει όλους τους πελάτες αυτός άνοιξε την κάνουλα και με το λάστιχο πότισε το δάπεδο λέγοντας: «Έπιατε σεις, ας πιει και η ταβέρνα».

Το τρίτο βραβείο ύψους 1.000 δρχ δόθηκε στην ταβέρνα του Ν. Μανωλόπουλου (πρώην Τραγούδα) στην πλατεία Όλγας. Οι πελάτες της, ανάμεσα στους οποίους και ο Δήμαρχος Βασ. Ρούφος)  χόρεψαν υπό τους ήχους δανεικού ραδιογραμμοφώνου. Το είχε δανείσει για λίγες ημέρες ο Επαμεινώνδας Βανδώρος, ιδιοκτήτης του καφενείου «Λευκάς». Η ταβέρνα του Μανωλόπουλου διακρίθηκε για τον ωραίο φωτισμό με τα ενετικά φανάρια σε σχήμα βαρελιού.

Με το τρίτο βραβείο τιμήθηκαν επίσης δύο ταβέρνες της οδού Μουρούζη.  Του Μάρκου Δεμαρτίνου και του Ν. Βασίλια. Σε άλλες τέσσερις δόθηκαν έπαινοι 500 δρχ η κάθε μια.

 

Για την κεντρική φωτό

 

Στιγμιότυπο από το καρναβάλι του 1939 αναρτημένη στη σελίδα του fb Πατρινό καρναβάλι 2019 Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου. Όπως διαβάζουμε:

Η καρναβαλική πομπή αποτελούμενη από καρναβαλικά άρματα με μπροστάρη το βασιλιά καρνάβαλο, πλήθος μασκαρεμένων «πεζή και καβαλαρία», τεσσάρων μουσικών και αρκετών καρναβαλικών γκρουπ τα οποία και διαγωνίζονται για την καλλίτερη εμφάνιση, περνά μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο στην Πλατεία Γεωργίου όπου Επιτροπή με επικεφαλής τον Διονύσιο Τόφαλο θα απονείμει το Α! βραβείο στο εικονιζόμενο στις φωτογραφίες γκρουμ με τον τίτλο «Χωριάτικος Γάμος». Στο γκρουπ συμμετέχουν οι γονείς του μετέπειτα κορνετίστα της Δημοτικής Μουσικής και αργότερα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Βασίλη Παναγιωτόπουλου (Billy) και της αδελφής του Τιτίκας Βασιλοπούλου, που παραχώρησε τις φωτογραφίες στο Γιώργο Βιδάλη, ο οποίος τις συμπεριέλαβε στο λεύκωμά του για την μπάντα του δήμου Πατρέων.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Πατρινό Καρναβάλι 2019