Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Οι ιστορικές επαύλεις επιφανών πολιτών στη Γλυφάδα Πατρών

Οι ιστορικές επαύλεις επιφανών πολιτών σ...
Παπαδάκου Γωγώ
[email protected]

Η κατεδάφισή τους άλλαξε ολοκληρωτικά την περιοχή

H «Γλυφάδα των Πατρών», η παραλία μετά τον Αϊ ∆ιονύση και προς το Βορρά, ήταν από παλιά ένας εξαιρετικός τόπος. Και ήταν αγαπημένο μέρος επιφανών συμπολιτών, που αποφάσισαν να χτίσουν εκεί τα σπίτια τους. Η φωτογραφία είναι χαρακτηριστική …

∆ιακρίνονται τρεις βίλες, σε πλάνο του 1939. Η πρώτη βίλα, στα δεξιά της φωτογραφίας, αναφέρεται ως βίλα (του σταφιδέμπορα Αρθουρ) Μόρφι στο βιβλίο «Η Πάτρα στις αρχές του 20ού αιώνα μέσα από γυάλινες φωτογραφικές πλάκες», που περιλαμβάνει αρχεία της οικογένειας Μόρφι, και στην οποία κατοικούσαν το 1921.

Το 1952 περιήλθε στην κατοχή της οικογένειας Αγγελόπουλου.

Την αγόρασε ο Ευάγγελος Αγγελόπουλος, ναυτιλιακός πράκτορας, και ιδιοκτήτης των κινηματογράφων «Ελίτ» και «Αλάμπρα».

Ο γιος του Σπύρος, την αναφέρει ως έπαυλη Σταυρουλόπουλου και όχι ως Μόρφι.

∆ίπλα της, η μεσαία δηλαδή, χάθηκε πολύ πρόωρα, μεσούντος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από βομβαρδισμούς των Γερμανών, ενώ μερικοί υποστηρίζουν πως ανατινάχθηκε από αντάρτες.

Στέγαζε το Βρετανικό Προξενείο και εξ αυτού του λόγου ήταν πιο γνωστή ως βίλα Μόρφι (ο σταφιδέμπορας  Μόρφι ήταν πρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στην Πάτρα).

Το οικόπεδό της, κόπηκε στη μέση για να διανοιγεί η οδός Πέντε Πηγαδίων που κατέληγε μπροστά στη θάλασσα σε έναν στρογγυλό, μικρό, τρόπον τινά, μόλο.

Ανήκε παλαιότερα στον Αμερικανό πρόξενο Χόιλαντ. Η τρίτη βίλα, στα αριστερά της φωτογραφίας, αγοράστηκε από την οικογένεια Πάσκουα ή σε κάθε περίπτωση περιήλθε στην κατοχή της.

Ήταν ιδιοκτησίας της οικογένειας Ντέιβις. Στέγαζε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60 το στρατολογικό γραφείο της Πάτρας

Αριστερά, η πρώτη από τις τρεις επαύλεις, στη συμβολή της Όθωνος Αμαλίας με την οδό Κύπρου. Κατά μερικούς ήταν έργο του Τσίλερ. Γκρεμίστηκε τέλη της δεκαετίας του ’70.Στη θέση το 1979 χτίστηκε πολυκατοικία (δεξιά)

Αριστερά, η πρώτη από τις τρεις επαύλεις...

Αριστερά, η πρώτη από τις τρεις επαύλεις, στη συμβολή της Όθωνος Αμαλίας με την οδό Κύπρου. Κατά μερικούς ήταν έργο του Τσίλερ. Γκρεμίστηκε τέλη της δεκαετίας του ’70.Στη θέση το 1979 χτίστηκε πολυκατοικία (δεξιά)

η περιοχή σήμερα

η περιοχή σήμερα

η περιοχή σήμερα

*στοιχεία από έρευνα του Τάσσου Σταθόπουλου

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight