Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Το «περίεργο» σιδεράκι στις Πατρινές εξώπορτες, απομεινάρι μιας παλιάς λασπωμένης εποχής

Το «περίεργο» σιδεράκι στις Πατρινές εξώ...

Ο ρόλος του ξελασπωτήρα της εξώπορτας

Είναι σίγουρο ότι κάπου το έχετε δει, ειδικά εάν έχετε περπατήσει στην Άνω Πόλη της Πάτρας. Ήταν ένα από τα απαραίτητα «κομφόρ» των σπιτιών στην αχαϊκή πρωτεύουσα και οι συμπολίτες παλαιότερων εποχών το τοποθετούσαν στην είσοδο.

Τα χρόνια εκείνα ήταν απολύτως απαραίτητο ιδίως τον Χειμώνα και γενικά κατά τις βροχερές ημέρες που στην Πάτρα ήταν διαχρονικά πολλές. Ονομάζεται ξελασπωτήρας εξώπορτα (ποδόμακτρο) και ουσιαστικά είναι ένα αιχμηρό σιδερά που στηρίζεται πάνω σε μια βάση.

Όπως ήδη θα καταλάβατε ήταν ένα άκρως απαραίτητο εξάρτημα που χρησιμοποιούσαν οι Πατρινοί για να καθαρίζουν τα παπούτσια τους από τις λάσπες πριν μπουν στο σπίτι τους. Και μπορεί σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, να φαντάζει περιττό, όταν όμως όλοι οι δρόμοι της Πάτρας ήταν χωμάτινοι ο ξελασπωτήρας ήταν απολύτως απαραίτητος γι αυτό άλλωστε και «κοσμούσε» το σύνολο σχεδόν των σπιτιών.

 

 

Σήμερα τα περισσότερα παραμένουν σκουριασμένα να θυμίζουν, σε όσους γνωρίζουν την χρησιμότητά τους, την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην πόλη και το πως οι συνθήκες διαβίωσης έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Βέβαια, όπως σχολιάζουν με πικρό χιούμορ ορισμένοι Πατρινοί, ίσως ο ξελασπωτήρας θα έπρεπε να επιστρέψει σε κάποιες περιοχές της πόλης…

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight