Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Προσχηματική η άρνηση των αγροτών για διάλογο

Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Προσχηματική η ...

"Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει"

«Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές, για διάλογο. Εκτιμώ ότι η αδιάλλακτη στάση που δείχνει η ηγεσία των μπλόκων υποκινείται από άλλες σκοπιμότητες και θα μου επιτρέψετε να πω ότι εδώ υπάρχουν μάλλον και κομματικές σκοπιμότητες». Αυτά υπογράμμισε σήμερα το βράδυ, μιλώντας σε αγρότες της περιοχής, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου, αναφερόμενη στις αγροτικές κινητοποιήσεις, για να προσθέσει:

«Γιατί κάποιοι που θέλουν πραγματικά να λυθούν τα προβλήματά τους, τους δεν αρνούνται τον διάλογο αλλά προσέρχονται σε αυτόν. Είναι προσχηματική λοιπόν η άρνηση όταν λένε ότι δεν δέχονται να μιλήσουν με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και θεωρούν ότι για να γίνει ο διάλογος πρέπει να συμμετέχει ο πρωθυπουργός ή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης». Για να καταλήξει:

«Και για να σας αποδείξω πόσο προσχηματικό είναι αυτό, θα σας θυμίσω όταν πριν δύο χρόνια, σε αντίστοιχες αγροτικές κινητοποιήσεις, τους καλούσε ο Πρωθυπουργός της χώρας να πάνε στο διάλογο και πάλι λέγανε ότι δεν θα πάνε γιατί ο διάλογος αυτός δεν θα είναι ουσιαστικός. Υπάρχει η παροιμία που λέει όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Και νομίζω ότι στην περίπτωσή τους ταιριάζει απόλυτα».

Η συζήτηση, συνέχισε η υφυπουργός «έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων που υπάρχουν θέλω να σας πω ότι η πρόσκληση από το υπουργείο για διάλογο έχει γίνει κι από τον ίδιο τον υπουργό αλλά και συνολικά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης. Γιατί πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι μόνο με τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν».

Μιλώντας για το κυβερνητικό έργο στον αγροτικό τομέα η ίδια σημείωσε πως «η κυβέρνηση ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες έχει δώσει δείγματα γραφής ώστε να προχωρήσουμε σε μία διαφορετική πολιτική για την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων. Χαρακτηριστικά έχουμε προχωρήσει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών κατά το 1/3, στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους συνεταιρισμούς».

«Καθώς επίσης και στο ακατάσχετο του λογαριασμού κατά 7.500 ευρώ ετησίως που συνολικά με τα 1.250 ευρώ τον μήνα έχουμε ένα ακατάσχετο για τους λογαριασμούς των αγροτών στις 22 χιλιάδες ευρώ» συνέχισε για να προσθέσει «υπάρχουν βέβαια και άλλα θέματα τα οποία συζητάμε, όπως είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και νομίζω ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει αδιάλλακτη στάση από την ηγεσία των μπλόκων».

Η ίδια δεν παρέλειψε να τονίσει πως «θα πρέπει αντίθετα να ακολουθήσουν το παράδειγμα των απλών γεωργών και κτηνοτρόφων που προσέρχονται στον διάλογο, καταθέτουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις προτάσεις τους και νομίζω ότι το αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών είναι εποικοδομητικό για το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας».

Μιλώντας για τις τιμές του γάλακτος η υφυπουργός ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας είναι πράγματι οι χαμηλές τιμές στο γάλα. Για να εξηγήσει: «έχουμε ξεκαθαρίσει ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι εμείς δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την τιμή του γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες. Υπάρχει μία πίεση προς τους αιγοπροβατοτρόφους με τις πολύ χαμηλές τιμές.

Εκείνο λοιπόν το οποίο έχουμε κάνει εμείς από την πλευρά μας είναι και εμείς να ασκήσουμε μία πίεση στις γαλακτοβιομηχανίες μέσα από την εντατικοποίηση των ελέγχων για το χτύπημα των ελληνοποιήσεων και μέσα από την αυστηροποίηση των προστίμων στην περίπτωση που έχουμε αυτές τις παράνομες και δόλιες συμπεριφορές. Νομίζω ότι το χτύπημα των ελληνοποιήσεων είναι το μεγάλο στοίχημα για τη δική μας κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα» είπε.

Τέλος η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως το έργο υπογειοποίησης των αρδευτικών δικτύων του νομού Τρικάλων είναι μελετητικά ώριμο και η σαφής δέσμευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων είναι να χρηματοδοτηθεί άμεσα από πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για έργο αειφορίας που θα καλύψει χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής γης και θα προχωρήσει τάχιστα, τόνισε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις