Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Νίκος Νικολόπουλος στο thebest.gr: Δήμαρχος ή σπίτι μου!

Νίκος Νικολόπουλος στο thebest.gr: Δήμαρ...

Διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, έχει φουντώσει η προεκλογική μάχη στην Πάτρα για τις Δημοτικές Εκλογές. Μας χωρίζουν περισσότεροι από δύο μήνες από τις εκλογές και ήδη στον εκλογικό στίβο βρίσκονται εννέα συνδυασμοί και εκατοντάδες υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Και σαν «να το τραβάει ο οργανισμός του» τα περισσότερα σενάρια αφορούν τον Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος αποφάσισε να μεταπηδήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Ο Νικολόπουλος κατεβαίνει για Δήμαρχος όχι γιατί θέλει να ασχοληθεί με τον Δήμο, αλλά για να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσοστό και να διαπραγματευτεί την επιβίωσή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, να ξαναγίνει βουλευτής είτε με την ΝΔ, είτε με κάποιο άλλο κόμμα» είναι το σενάριο που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα.

Τον ρωτήσαμε πώς τοποθετείται σε αυτό το σενάριο και προέκυψε η ακόλουθη συζήτηση-συνέντευξη:

«Κατ’ αρχήν χαίρομαι που με αναγορεύουν σε βασικό διεκδικητή της Δημαρχίας. Κατά δεύτερον, η απάντηση βρίσκεται στο βιογραφικό μου. Όποτε ζήτησα την ψήφο των συνδημοτών μου, την αξιοποίησα για τους λόγους που μου την έδωσαν. Έτσι και τώρα. Ζητώ την ψήφο τους για να εκλεγώ Δήμαρχος. Να επιστρέψω στους συνδημότες μου όσα περισσότερα μπορέσω, απ’ όσα απλόχερα μου έδωσαν στα 30 χρόνια της κοινοβουλευτικής μου καριέρας. Ή Δήμαρχος ή τίποτα, λοιπόν!»

 

 

 

Βαρύγδουπο ακούγεται. Θα δυσκολευτούν πολλοί να πιστέψουν ότι, αν δεν ευτυχήσετε να γίνετε Δήμαρχος, θα πάτε στο σπίτι σας…

Κοιτάξτε, ορισμένες επιλογές μας έχουν φιλοσοφικό υπόστρωμα. Για πρώτη φορά

δοκιμάσθηκα στην κάλπη των δημοτικών εκλογών του 1986 και τέσσερα χρόνια αργότερα διεκδίκησα τη Δημαρχία της Πάτρας. Άνοιξα έναν κύκλο τότε, που ήταν θερμά δηλωτικός των προθέσεων και της αγάπης μου για τούτη την πόλη. Έκτοτε, όλοι γνωρίζετε ότι ακολούθησα κοινοβουλευτική πορεία. Τιμήθηκα περισσότερο από κάθε άλλο Αχαιό συνάδελφο. Εκπλήρωσα κάθε φιλοδοξία μου. Έγινα και Υπουργός, άσχετα αν παραιτήθηκα μετά από 17 μέρες.

Ποιος δεν θα ήθελε να μακροημερεύσει σε μια Υπουργική καρέκλα; Κι όμως «τα βρόντηξα» γιατί η συνείδησή μου θα με βάραινε αν άκουγα τον Σαμαρά και «έπεφτα στα τέσσερα», κάνοντας τα απάνθρωπα κέφια των τροϊκανών. Μετά απ’ όλα αυτά το φιλοσοφείς. Τι νόημα έχει να εκλεγώ για μία ακόμη φορά βουλευτής; Αντίθετα, με τον Δήμο της Πάτρας υπάρχει μια εκκρεμότητα. Είναι από το 1986 ανοικτός ακόμη ο κύκλος…

 

 

 

Πρόκειται για εκκρεμότητα ή για μια …ρεβάνς; Το 1990 δεν τα είχατε καταφέρει…

Δεν είναι ελληνική λέξη η ρεβάνς και δεν υπάρχει στο λεξικό μου. Τότε ήταν άλλες οι πολιτικές συνθήκες και τα κόμματα καθόριζαν τις δημοτικές εξελίξεις. Τότε ήταν ζητούμενο η ανεξαρτησία της τοπικής Αυτοδιοίκησης, σήμερα είναι, εν πολλοίς, κατάκτηση. Διάβασα πρόσφατα μια έρευνα που αναφέρει ότι μόλις το 5% των ψηφοφόρων θα ψηφίσει με κριτήριο την υπόδειξη των κομμάτων. Πιστεύω ότι είναι αληθινό αυτό το εύρημα.

Έρχομαι καθημερινά σε επαφή με πολλές δεκάδες συμπολίτες μου, που μου λένε ότι τα κόμματα δεν έχουν καμία δουλειά με το δικό μας σπίτι, την Πάτρα. Εμείς είμαστε εκείνοι που ξέρουμε καλύτερα τις ανάγκες και τις δυνατότητές της και εμείς θα κριθούμε για τη νοικοκυροσύνη μας ή την… ατσαλιά μας. Δική μου βούληση είναι να εφαρμόσω ένα πρόγραμμα που σε τέσσερα χρόνια θα έχει μετατρέψει την Πάτρα σε πόλη - υπόδειγμα!

 

 

 

Σας έχουν κατηγορήσει ως «σκληρό δεξιό» κι ότι σήμερα, για τις ανάγκες της δημοτικής αναμέτρησης, έχετε ενδυθεί το «μανδύα» του ανεξάρτητου. Πώς απαντάτε;

Έχω τις απόψεις μου. Και δεν είναι άλλες όταν έχει ήλιο κι άλλες όταν βρέχει. Ο πυρήνας της πολιτικής φιλοσοφίας μου βασίζεται στο τρίποδο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια. Και θεωρώ βαθειά προοδευτικό αυτό το τρίπτυχο. Συντηρητισμός και αναχρονισμός είναι να δεσμεύεσαι από έωλες, ανεδαφικές και ουτοπικές ιδεοληψίες.

Όποια κι αν είναι η εξέλιξη του ανθρώπου, ακόμη κι αν εμφορείται από την αντίληψη του διεθνιστή, θα ζει σε μια πατρίδα, κάπου θα πιστεύει – ακόμη και στην αθεΐα - και με τον ίδιο τρόπο θα διαιωνίζεται. Ο άνδρας θα «σπέρνει» και η γυναίκα θα τεκνοποιεί. Τι πάει να πει, λοιπόν, «σκληρός δεξιός»; Είμαι εγώ τέτοιος που δεν ψήφισα μνημόνια και είναι κοινωνικά ευαίσθητοι όσοι οδήγησαν το λαό στην πρέσα της παγκοσμιοποίησης;

Αλλά και γενικότερα, οι ταμπέλες είναι παραπλανητικές στις μέρες μας. Κυκλοφορώ στην Πάτρα. Εισπράττω την αποδοχή του κόσμου για την στάση μου στη Βουλή και τη κοινωνία.

Ε, δεν έχω αντιληφθεί ότι με βλέπουν με… μισό μάτι, επειδή είμαι δήθεν κάποιος σκληρός, αναίσθητος και ανάλγητος πολιτικός. Αν πάλι, ντε και καλά, θέλετε να κυκλοφορώ με ταμπέλα σας λέω ότι θα με εξέφραζε εκείνη που θα ανέγραφε ότι ανήκω στην κοινωνική κεντροδεξιά παράταξη, που μπορεί συμπορεύεται με αριστερές κοινωνικές ευαισθησίες και να κρατάει τους διαχωρισμούς σε επιμέρους ζητήματα (π.χ. εθνικά, εκκλησιαστικά).

 

Λέτε ότι οι «δίαυλοι της πολιτικής επικοινωνίας με την αριστερά σταματούν στα σύνορα με το Κ.Κ.Ε.» και το διαπιστώνουμε αυτό, όταν ασκείτε κριτική στην απερχόμενη Δημοτική Αρχή. Γιατί;

Μα, το Κ.Κ.Ε. δεν έχει σχέση με τη πραγματικότητα. Αποδέχεται μόνο την απολυταρχική «δημοκρατία του». Εκείνη που σαν σύστημα απέτυχε παταγωδώς. Είναι εντελώς ξεκομμένο από την σύγχρονη εποχή. Η Πάτρα ατύχησε να ζήσει ένα πείραμα, που την καθήλωσε στην μιζέρια και την παρακμή. Καυχώνται για το νότιο πάρκο, για τα δωρεάν σουβλάκια στους φτωχούς και για τις τρείς-τέσσερις κοινωνικές πρωτοβουλίες τους με… αντιπαροχή να βρεί το Κ.Κ.Ε. την ψήφο των αφελών στην κάλπη. Ε, δεν είναι αυτό όραμα οργάνωσης, διαχείρισης, ανάπτυξης και απογείωσης της πόλης.

Μας αναλογεί το ελάχιστο; Αν, ναι, ας ξαναψηφίσουν οι Πατρινοί τον Πελετίδη. Δεν έχω κάτι προσωπικό με τον άνθρωπο, Μου είναι άλλωστε, εξαιρετικά συμπαθής. Αλλά συμπαθής σαν συμπολίτης μου. Σαν Δήμαρχος ακολουθεί τις υποδείξεις του Κ.Κ.Ε. Λάθος, όχι τις υποδείξεις, τις διαταγές του Περισσού. Αν κάνει κάτι άλλο, έξω από την «γραμμή» του κόμματος, θα τον διαγράψουν!

 

 

 

Ποια η γνώμη σας για τους άλλους υποψήφιους Δημάρχους;

Δεν θέλω να μπω σε μια τέτοια διαδικασία. Όχι γιατί πρέπει να κρατήσω κάποιες ισορροπίες, ούτε γιατί υποτιμώ τη συμμετοχή τους στις δημοτικές εκλογές. Κάθε άλλο. Σέβομαι τον αγώνα όλων. Αποδέχομαι ότι όλοι έχουν καλή προαίρεση για το αύριο της Πάτρας. Αν σκεφτόμουν διαφορετικά, θα σήμαινε ότι ασεβώ σε βάρος των συνδημοτών μου, που θα τους δώσουν ψήφους.

Όλοι θα κριθούμε από τα προγράμματά μας, το όραμά μας για την πόλη, τις ικανότητές μας, τη συνέπεια της πολιτικής και αυτοδιοικητικής διαδρομής μας και το δυναμισμό που διαθέτει ο καθένας για να πείσει τον Πατραϊκό λαό ότι θα κάνει τις δεσμεύσεις του πράξη.

Μακριά από μένα κάθε έπαρση. Πιστεύω, όμως, ότι αυτά τα στοιχεία που προανέφερα, διακρίνουν την δική μου υποψηφιότητα. Εναπόκειται στους συνδημότες μας να κάνουν τις συγκρίσεις και είμαι βέβαιος ότι θα επιλέξουν το Δήμαρχο που θα οδηγήσει την Πάτρα μόνο μπροστά. Ούτε δεξιά. Ούτε αριστερά. Ούτε μπλέ, πράσινο, ροζ ή κόκκινο. Το λευκό της ελπίδας και η πολυχρωμία της άνοιξης αναλογούν στην πόλη της καρδιάς μας!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις