Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ο Απόλλωνας και η ΝΔ

Ο Απόλλωνας και η ΝΔ

Του Γιάννη Λάμπρου

Συνηθίζω να επισκέπτομαι το χρονολόγιο κάποιου πριν αποδεχθώ την πρόταση φιλίας στο Facebook. Έτσι έπραξα πρόσφατα γνωρίζοντας μάλιστα ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο διαθέτει δύο πτυχία στις ανθρωπιστικές επιστήμες και αξιόλογη κοινωνική δράση.

Το μάτι μου έπεσε σε μία αναδημοσίευσή του, ασχολίαστη, που διατεινόταν ότι ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα είναι κατασκευασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να περιστρέφεται αυτόματα με κατεύθυνση το άστρο του Σείριου! Κάτι δηλαδή σαν τον γνωστό πύργο του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη αλλά στο αυτόματο και χωρίς μηχανική υποστήριξη.

Δεν μπορούσα να πιστέψω πώς ένας μορφωμένος άνθρωπος είναι δυνατόν να πιστεύει και να αναμεταδίδει μια τόσο προφανή ανοησία χωρίς τον κίνδυνο του περίγελου από τον κύκλο των φίλων του του Facebook.

Λίγες μέρες αργότερα στο ίδιο χρονολόγιο διάβασα τη δήλωση κύκλων που πρόσκειται στη ΝΔ με την οποία δικαιολογούν τη θετική ανταπόκριση των αγορών, που εκφράστηκε με ένα άκρως ικανοποιητικό επιτόκιο, στο πρόσφατο ομόλογο που εξέδωσε η Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτή την ανακοίνωση, οι αγορές ανταποκρίθηκαν θετικά λόγω της επικείμενης πολιτικής αλλαγής και της εμπιστοσύνης που δείχνουν στη διαφαινόμενη εκλογική επικράτηση του Κ. Μητσοτάκη!

Δύο αναρτήσεις τόσο διαφορετικές αλλά τόσο όμοιες μεταξύ τους! Δεν πρόκειται απλά για το γεγονός ότι στηρίζονται στο ψεύδος όσο για το ότι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της γελοιοποίησης που διατρέχουν αυτοί οι ισχυρισμοί όσοι κοινοποιούν αυτές τις αναρτήσεις.

Είμαστε, πλέον, στην εποχή που οποιοσδήποτε μπορεί να λέει ο,τιδήποτε χωρίς να κινδυνεύει από τη βάσανο της διάψευσης. Ακόμα και σε επιστημονικούς ισχυρισμούς. Ψευδο-επιστήμη έχει χαρακτηριστεί αυτή η συμπεριφορά που τείνει να πάρει διαστάσεις κοινωνικού φαινόμενου.

Είναι απόρροια, όπως λένε οι κοινωνικοί επιστήμονες, της κατάρρευσης των μεγάλων οντολογικών θεωριών και της επακόλουθης σύγχυσης που επικρατεί στις αντιλήψεις και τα πιστεύω της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων.

Κάποιοι το χαρακτηρίζουν ως σουρεαλισμό αλλά ο σουρεαλισμός έχει επίγνωση των ορίων της λογικής και συνειδητά επιχειρεί πέραν αυτής. Στην προκειμένη περίπτωση η λογική έχει χαθεί.

Όχι σε αυτούς που δημιουργούν αυτές τις ειδήσεις αλλά σε αυτούς που τις αναπαράγουν.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις