Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα - Μουσική εκδήλωση: "Από την εποχή του γραμμοφώνου στο σήμερα...

Πάτρα - Μουσική εκδήλωση: "Από την ...

... Αστικά λαϊκά τραγούδια και σκοποί [1924-1952] μέσα από νέες οπτικές"

Η “Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής” της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών παρουσιάζει τη μουσική εκδήλωση: “Από την εποχή του γραμμοφώνου στο σήμερα. Αστικά λαϊκά τραγούδια και σκοποί [1924-1952] μέσα από νέες οπτικές…”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 (ώρα έναρξης: 20.00), διανθισμένη με οπτικό υλικό και σχόλια ιστορικού-μουσικολογικού χαρακτήρα. Η επιμέλεια, η ενορχήστρωση και η διδασκαλία ανήκουν στον μουσικό-εθνομουσικολόγο και υπεύθυνο της εν λόγω ορχήστρας Σπύρο Δελέγκο.

Η τριών ετών “Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής” της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών -όντας σε δυναμική φάση με διάφορες τροποποιήσεις ως προς τα μέλη της- στην παρούσα φάση συνδυάζει νυκτά έγχορδα (μπουζούκια, μπαγλαμάδες, κιθάρες, μαντολίνο), πνευστά (κλαρίνο, φλάουτο, τρομπέτα και τούμπα), πιάνο, ακορντεόν και κρουστά.

Η ορχήστρα επικεντρώνεται στην ελληνική αστική λαϊκή μουσική του παρελθόντος, η οποία αποτελεί ένα αρκετά πολυδιάστατο πεδίο λόγω των καταβολών από Ανατολή και Δύση στο πλαίσιο της  Ανατολικής Μεσογείου, όσο ρευστά και ιδεολογικά προσδιορισμένα κι αν είναι τα όρια των τελευταίων όρων. Στόχος της ορχήστρας είναι να αναδείξει την πληθώρα των πτυχών της μουσικής αυτής με τον συγκρητικό της χαρακτήρα (music syncretism), που απορρέει από τα διάφορα χαρακτηριστικά φαινόμενα της πολιτισμικής όσμωσης στην ευρύτερη περιοχή, υπερβαίνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το καθιερωμένο νεωτερικό δίπολο Ανατολή-Δύση.

Πρόκειται για ένα ιδιάζον εγχείρημα λόγω της συνύπαρξης οργάνων διαφορετικής φύσεως, που δεν είθισται να συναντιούνται στη συγκεκριμένη μουσική, αλλά και λόγω της ενορχήστρωσης, η οποία, ενώ κινείται με σεβασμό - και χωρίς εμμονή- στο πλαίσιο του παλαιού ύφους, προσεγγίζεται μέσα από νέες οπτικές, που τελικώς διαμορφώνουν μια σύγχρονη μουσική θεώρηση.

Η γενικότερη πρωτοβουλία εμπνέεται σε μεγάλο βαθμό από τις λεγόμενες “εστουδιαντίνες, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούνται τέτοιες μουσικές επεξεργασίες και προσθήκες, που συνιστούν σαφή προβολή στο σήμερα, έξω από τις συνήθεις φολκλοριστικές διαθέσεις. Οι “εστουδιαντίνες” ήταν ορχήστρες, οι οποίες εμφανίστηκαν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τον Β` Παγκόσμιο πόλεμο περίπου και απέδιδαν λαϊκή μουσική των μεγάλων αστικών κέντρων της εποχής (Πόλη, Σμύρνη, Αθήνα κ.ά.)

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι στηριγμένο σε τραγούδια και οργανικούς σκοπούς, από τα οποία κάποια έχουν εγγραφεί στην κοινή συνείδηση ως Ρεμπέτικα, και ανήκουν σε συνθέτες, όπως ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Σπύρος Περιστέρης, ενώ κάποια προέρχονται από τον ευρύ χώρο της ανώνυμης δημιουργίας της αστικής παράδοσης.

Η “Ορχήστρα Αστικής Λαϊκής Μουσικής” απαρτίζεται από τους εξής:

Μπουζούκια: Κωνσταντίνος Βολικός, Γιώργος Μοιράγιας, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Τάσος Τσεκούρας.

Μπαγλαμάδες: Διονυσία Καραμπουρνιώτη, Δημήτρης Πετρίδης
Κιθάρες: Εύη Αγγελοπούλου,  Εύη Ασπιώτη, Θοδωρής Γιαννόπουλος, Μάριος Καραγιάννης, Κυριάκος Κονναρής, Βαγγέλης Κουτσογιάννης, Νάσος Μπαρδάκης, Νίκος Φραγκούλης.
Φλάουτο, κλαρίνο: Λευτέρης Πετρόπουλος

Τρομπέτα: Γιώργος Ανδριόπουλος

Τούμπα: Τομ Καπετανάκης
Βιολί: Λουκία Ζαχαράκη
Ακορντεόν:
Κωνσταντίνος Σταυριανός
Πιάνο: Μαρία Καντάνη
Κρουστά: Λίτσα Καβελάρη, Μαίρη Κάργα

Τραγούδι: Ακριβή Αποστολάτου, Διονυσία Καραμπουρνιώτη, Νίκος Φραγκούλης
Επιμέλεια-ενορχήστρωση-διδασκαλία: Σπύρος Δελέγκος (μπουζούκι, κιθάρα, τραγούδι)

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 18 Μαρτίου με ώρα έναρξης 20.00 στην αίθουσα “Κωνστ. Κυδωνιάτης” της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φεραίου 7 με ελεύθερη είσοδο (πληροφορίες στο τηλ. 2610-277740).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture