Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Είσαι πτυχιούχος, με καινοτόμες πολιτιστικές ιδέες; 30 υποτροφίες μέχρι 7 Απριλίου κάνουν το όραμά σου πράξη

Είσαι πτυχιούχος, με καινοτόμες πολιτιστ...

Μάθε τα πάντα για το πρόγραμμα START

Είσαι πτυχιούχος, με καινοτόμες ιδέες που μπορούν να λύσουν κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας, μέσα από πολιτιστικές πρωτοβουλίες; Το πρόγραμμα START σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις την ιδέα σου πράξη, ενώ παράλληλα προσφέρει υποτροφίες μετεκπαίδευσης και εμπειρίες συνεργασίας με κοινωνικοπολιτιστικά κέντρα της Γερμανίας.

Μάθε τις προϋποθέσεις, τις προθεσμίες, όλες τις φάσεις του προγράμματος, και δες τα επιτυχημένα έργα παλιότερων υποτρόφων στο ρεπορτάζ που ακολουθεί:

Το πρόγραμμα START επιστρέφει και ανακοινώνει την 5η και τελευταία ανοικτή πρόσκληση για 30 υποτροφίες. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων διαρκεί έως και τις 7 Απριλίου 2019.

Σε ποιους απευθύνεται

Είσαι απόφοιτη/ος πανεπιστημίου;

Έχεις δημιουργικές ιδέες για λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα στην Ελλάδα μέσα από πολιτιστικές πρωτοβουλίες;

Θέλεις να εκπαιδευτείς στην διαχείριση έργων με κοινωνικοπολιτιστικό χαρακτήρα και να κάνεις τις ιδέες σου πράξη;

Αν ναι, τότε η πρόσκληση αυτή σε αφορά! Κατάθεσε το όραμα και τις ιδέες σου για τη Δημιουργία Πολιτιστικής Αλλαγής στην κοινότητά σου και γίνε μία/ένας από τους τριάντα νέους υπότροφους του προγράμματος START – Create Cultural Change.

Μέσα από τρεις (3) διαδοχικές φάσεις, το πρόγραμμα START δίνει τη δυνατότητα στους υποτρόφους του να εξελίξουν μια καινοτόμο ιδέα σε πολιτιστική πρωτοβουλία και να αναπτύξουν τα επαγγελματικά προσόντα που θα τους επιτρέψουν να μετατρέψουν την πρωτοβουλία τους σε μια βιώσιμη και δημιουργική επιχείρηση στο μέλλον.

Με τη νέα Ανοικτή Πρόσκληση του προγράμματος START - Create Cultural Change για το έτος 2019/20 οι διοργανωτές γιορτάζουν την 5η επέτειο του προγράμματος! Αναζητούν για μια ακόμη φορά καινοτόμες ιδέες για την ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής μέσω του πολιτισμού.

Τελευταία ευκαιρία

Συγχρόνως με αυτή την επέτειο, το πρόγραμμα START ολοκληρώνεται. Μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί 42 πολιτιστικές πρωτοβουλίες από συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, οι οποίοι κινητοποίησαν περισσότερους από 14.000 πολίτες σε όλη την Ελλάδα και πρόσφεραν ενδυνάμωση σε μια περίοδο κρίσης.

Ολοκληρώνοντας την 5ετή πορεία του προγράμματος START το 2020, θα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα συνολικά 150 επαγγελματίες, σχηματίζοντας ένα ισχυρό δίκτυο πολιτιστικών διαχειριστών. Αυτή η ολοένα και μεγαλύτερη κοινότητα κοινωνικής αλλαγής, θα συνεχίσει να εμπνέει, να δημιουργεί και να συντηρεί την ανάπτυξη του κοινωνικοπολιτιστικού τομέα στην Ελλάδα.

Γίνε μια/ένας από αυτούς!

Τα έργα τους μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για το δικό σου! Μάθε περισσότερα στο http://www.startgreece.net/fellows.

Η διαδικασία των αιτήσεων

Ο νέος γύρος υποτροφιών προκηρύχθηκε την 1η Μαρτίου 2019. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως και τις 7 Απριλίου, μέσα από τη σελίδα www.startgreece.net. Οι 30 υπότροφοι που θα επιλεγούν, μέσα από μια διαδικασία συνεντεύξεων, να συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του προγράμματος, θα ταξιδέψουν στη Γερμανία για ένα εντατικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων και πρακτικής άσκησης. Κατά τη διαμονή τους εκεί, κάθε υπότροφος θα συνεργαστεί με ένα από τα κέντρα του δικτύου της Ομοσπονδιακής Ένωσης Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων της Γερμανίας έπειτα από μια διαδικασία εξειδικευμένης αντιστοίχισης.

Γλώσσα εργασίας του προγράμματος είναι τα Αγγλικά.

Αναλυτικά οι φάσεις του προγράμματος

Η πρώτη φάση του προγράμματος διαρκεί από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου 2019 και περιλαμβάνει δύο (2) μήνες κατάρτισης και πρακτικής άσκησης στην Γερμανία, προσφέροντας στους υπότροφους του START διεθνή εμπειρία στη διαχείριση πολιτιστικών προγραμμάτων και τη δυνατότητα να διαμορφώσουν την τελική μορφή της πρότασής τους για πολιτιστικές πρωτοβουλίες που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος.

Έπειτα από μια (1) εβδομάδα κατάρτισης στο Βερολίνο και έξι (6) εβδομάδες πρακτικής άσκησης σε ένα κοινωνικοπολιτιστικό κέντρο της Γερμανίας, η πρώτη φάση ολοκληρώνεται στη Στουτγάρδη με μια (1) επιπλέον εβδομάδα εκπαίδευσης και την επιλογή των δεκαπέντε (15) υποτρόφων που θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση, μέσα από μια διαδικασία προφορικής παρουσίασης των πρωτοβουλιών τους (pitching).

Η υποτροφία της πρώτης φάσης ανέρχεται σε 800€ το μήνα και καλύπτει όλα τα βασικά έξοδα διαβίωσης των υποτρόφων.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος διαρκεί από 1η Δεκεμβρίου 2019 έως 31 Μαΐου 2020 και υλοποιείται στην Ελλάδα. Εκτός από τη συνέχιση της μηνιαίας υποτροφίας (800€), το πρόγραμμα προσφέρει στους δεκαπέντε (15) υπότροφους χρηματοδότηση έως 10.000€ καθώς και ένα πλαίσιο υποστήριξης για την επιτυχή έναρξη και υλοποίηση των πρωτοβουλιών τους. Η φάση αυτή περιλαμβάνει επαγγελματική καθοδήγηση και εργαστήρια ανταλλαγής γνώσεων με στόχο την ανάπτυξη της ικανότητας επιχειρηματικής σκέψης και την επίλυση προβλημάτων των υποτρόφων. Η δεύτερη φάση ολοκληρώνεται τον Ιούνιο με ένα διήμερο δημόσιων εκδηλώσεων όπου οι υπότροφοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες τους και να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες δικτύωσης με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς χρηματοδότησης που προσφέρει το πρόγραμμα.

Η τρίτη φάση του προγράμματος διαρκεί από το Σεπτέμβριο του 2020 και έπειτα, με την απονομή των Βραβείων Ανάπτυξης (START Scaling Grants) ύψους από 5.000 έως 15.000 ευρώ σε πρωτοβουλίες που ξεχώρισαν για τον κοινωνικό τους αντίκτυπο, την πολιτιστική τους καινοτομία και τη δυνατότητά τους να συνεχιστούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω στο μέλλον.

Τα βραβεία αυτά απονέμονται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση αποκλειστικά σε υποτρόφους του προγράμματος START και ο αριθμός, το ύψος και η διαθεσιμότητά τους μπορεί να διαφέρει ανά έτος. Στη φάση αυτή, οι υπότροφοι του προγράμματος λαμβάνουν, επίσης, δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες εκπαίδευσης, συμβουλευτικής και mentoring, μέσω του Social Dynamo του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Σχετικά με το πρόγραμμα «START - Create Cultural Change»

Το START – Create Cultural Change είναι ένα πρόγραμμα μετεκπαίδευσης και υποτροφιών για ανερχόμενους πολιτιστικούς διαχειριστές στην Ελλάδα, το οποίο υποστηρίζει νέους δημιουργούς να προωθήσουν τις πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες, οι οποίες ενισχύουν την κοινωνική συνοχή στο τοπικό τους περιβάλλον. Στόχος του προγράμματος START είναι η δημιουργία νέων προοπτικών για νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα με την προώθηση της ανταλλαγής και της ανάπτυξης στον τομέα της κοινωνικοπολιτισμικότητας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιμέρους φάσεις του προγράμματος και μια επισκόπηση των προγραμμάτων START είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο www.startgreece.net/.

Facebook: https://www.facebook.com/startgreece

Instagram: https://www.instagram.com/start_greece/

 

15 Παραδείγματα έργων που έλαβαν υποτροφία τη φετινή χρονιά - Ανάμεσά τους σε Πάτρα και Δυτική Ελλάδα

Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος Messologhi By Locals Μεσολόγγι

Καταγράφει την ταυτότητα του Μεσολογγίου μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες με τους ίδιους τους πολίτες

Αλεξάνδρα Τηλιγάδη Commoners code the city - Πάτρα

Ένα αστικό παιχνίδι συμμετοχικού σχεδιασμού δίνει λόγο στους ανθρώπους που αναπτύσσουν το αστικό περιβάλλον στο οποίο ζουν.

Ντομένικο Μπονάσσι Make some NOIZ Μεταξουργείο, Αθήνα

Ενώνει τα παιδιά της γειτονιάς του Μεταξουργείου σε μια Βαλκανική Μπάντα Χάλκινων Οργάνων στο κέντρο της Αθήνας.

Δήμητρα Χατζηαργυρίου Los nos juntos Νέα Φιλαδέλφεια, Αττική

Ένα κάλεσμα για συνδημιουργία, που επαναπροσδιορίζει τον δημόσιο χώρο μέσω τεχνικών τσίρκου και έκφρασης.

Βικτωρία Χατζηαργυρίου greeNest Ζωγράφου, Αττική

Μια ομάδα χτίζει μια φωλιά που εκκολάπτει μέσα της προγράμματα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την Αειφορία.

Δήμητρα Ερμείδου Eyes of Light Αθήνα

Πραγματοποιεί ειδικά σχεδιασμένες φωτογραφικές πρακτικές και συμμετοχικές δράσεις για την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου και την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στη νόσο.

Δήμητρα-Κλαίρη Γιαννήρη ArcaeoLogic Ιεράπετρα , Κρήτη

Εγκαθίδρυση ενός μοντέλου δράσης με στόχο την αναβάθμιση της καθημερινής ζωής στις περιφερειακές περιοχές

Μάρα Καλαντζή _bet2 (boosting esteem through theater) Ναύπλιο

Ένα ολοκληρωμένο πρότζεκτ σχεδιασμένο για εφήβους που στοχεύει στην καλλιέργεια τριών δεξιοτήτων των εφήβων, α) της ενσυναίσθησης, β) της επικοινωνίας και γ) της κριτικής σκέψης.

Κλαίρη Μπακούρα Κληρονομιά της Γεύσης Λάρισα

Μια πολιτιστική πρωτοβουλία με σκοπό την ανάδειξη της γαστρονομικής και ιατρικής παράδοσης της Λάρισας και την επαφή των πολιτών με αυτές.

Δημήτρης Μπαμπίλης ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΟΝ_αυλή Γκύζη, Αθήνα

Δημιουργία ενός σημείου συνάντησης και ανταλλαγής για όλους και όλες από κάθε ηλικία, μιας κοινότητας πλουσιότερης σε εμπειρία και μνήμες

Αντέλα Κονόμι OnMaterials Αθήνα

Πιλοτική συλλογική πλατφόρμα που επικεντρώνεται στον κύκλο ζωής του υλικών μέσα σε εκθεσιακούς χώρους, σε μουσεία, ακόμα και σε θεατρικές και κινηματογραφικές εγκαταστάσεις

Απόστολος Μόκας Music For All Βόλος

Ένα κοινωνικό-πολιτιστικό project που έχει ως σκοπό τόσο τη διάδοση της εναλλακτικής μουσικής στην πόλη του Βόλου και την ενδυνάμωση της συμμετοχής των νέων στα μουσικά δρώμενα.

Ζήνα Σαρρή Sounds Good Αθήνα

Μια πρωτοβουλία που αντιμετωπίζει την προσβασιμότητα στην μουσική στο πλαίσιο της Αθήνας.

Βασίλης Τζιώκας Campfire Stories Κυψέλη, Αθήνα

Μία πρωτοβουλία για ''νέους κάθε ηλικίας'', προερχόμενους από ομάδες με μειωμένη πρόσβαση και εκπροσώπηση στις πολιτιστικές εκφάνσεις του δημόσιου λόγου.

Πολυξένη Ξηραδάκη Urban Layers Αθήνα, Κάλυμνος και Χάλκη

Δημιουργία μιας κοινότητας που θα «προστατεύει» τις σκέψεις, τις ιδέες και της αγωνίες της κοινωνίας όπως αποτυπώνονται στους τοίχους της πόλης

 

Το START ξεκίνησε το 2015, και εν μέσω της οικονομικής κρίσης κατάφερε να ενώσει πολιτιστικούς διαχειριστές από 30 πόλεις της χώρας. Επιπλέον, χρηματοδότησε 42 έργα μικρής κλίμακας σε 14 πόλεις και κινητοποίησε πάνω από 14.000 πολίτες μέσω της ενεργούς συμμετοχής τους σε ποικίλες δράσεις βελτιώνοντας τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής πολλών συμπολιτών μας.

Η συνέχεια

Το Πρόγραμμα συνεχίζει να στηρίζει και φέτος επαγγελματίες που χρησιμοποιούν την τέχνη ως εργαλείο και όχημα για να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα. Οι πολιτιστικοί διαχειριστές που υποστηρίζονται από το START φέρνουν μετρήσιμα αποτελέσματα κινητοποιώντας τις τοπικές τους κοινότητες, είτε αυτές εκπροσωπούνται από μεμονωμένους πολίτες και άτυπες ομάδες, είτε από οργανωμένους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Οι επαγγελματίες αυτοί λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος και συχνά ως μεταφραστής μεταξύ διαφορετικών ομάδων χρησιμοποιώντας τις τέχνες, όπως το θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά ή τις εφαρμοσμένες τέχνες για να γεφυρώσουν διαφορές, να κινητοποιήσουν πολίτες και να δημιουργήσουν καινοτόμες υπηρεσίες και δομές στην πόλη τους. Για να το πετύχουν αυτό, δημιουργούν δίκτυα συνεργασίας με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης , υπουργεία, εταιρείες και ανθρώπους της γειτονιάς τους. Καινοτομούν αντλώντας επιρροή από διαφορετικά επιστημονικά και γνωστικά πεδία ενώ εφαρμόζουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στις ανθρώπινες σχέσεις που χτίζουν μέσω των τεχνών. Οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα σπάνε τα παραδοσιακά όρια συνεργασίας και ιεραρχίας βρίσκοντας λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα μεγάλης σημασίας για την κοινότητά τους.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά