Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γ. Καμίνης στο thebest.gr: Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει Κατσιφάρα – Στη φυλακή η θέση της Χρυσής Αυγής

Γ. Καμίνης στο thebest.gr: Το Κίνημα Αλλ...

Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων και υποψηφίου ευρωβουλευτή με το ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Πάτρα, στο πλαίσιο περιοδείας ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου και μίλησε σε εκδήλωση, μαζί με τους συνυποψηφίους του, την Πατρινή Μένη Μαλλιώρη και τον Γιάννη Μεϊμάρογλου. Ο κ. Καμίνης, επισκέφθηκε και τα γραφεία του thebest.gr και παραχώρησε συνέντευξη, όπου μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε πως το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει την υποψηφιότητα του νυν Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.

Στη συνέντευξη, που ακολουθεί, ο Γιώργος Καμίνης εξηγεί γιατί αποφάσισε να είναι υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής, περιέγραψε τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επόμενο διάστημα, απάντησε γιατί το ΚΙΝ.ΑΛ. βρέθηκε απέναντι στην πρωτοβουλία του Τσίπρα για τη συγκρότηση προοδευτικής συμμαχίας, αλλά και γιατί ως δήμαρχος Αθηναίων δεν δίνει δημόσιο χώρο στην οργάνωση της χρυσής αυγής.

Συνέντευξη

στον Φάνη Βγενόπουλο

Ερ.: Κύριε Καμίνη, μετά από δυο θητείες στο Δήμο Αθηναίων, αποφασίσατε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής. Πώς λάβατε αυτή την απόφαση;

Απ.: Οι απόψεις μου για την Ευρώπη, συμπίπτουν με τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής. Πρώτα από όλα θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα, ποια Ευρώπη θέλουμε, αλλά και ποια Ελλάδα θέλουμε μέσα στην Ευρώπη. Θέλουμε μια Ευρώπη, όσο τον δυνατόν, ενωμένη και ισχυρή. Πλέον η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει το διεθνή ανταγωνισμό που περιλαμβάνει Κολοσσούς. Τα τελευταία χρόνια έχει μπει, πάρα πολύ δυνατά στο παιχνίδι, η Κίνα και υπάρχουν η Ρωσία και οι ΗΠΑ. Η Ρωσία δείχνει μια τάση να παρεμβαίνει εντονότερα στα ευρωπαϊκά πράγματα, ενώ αντιθέτως οι ΗΠΑ δείχνουν να αποσύρονται.

Επίσης, υπάρχουν νέες αναδυόμενες δυνάμεις, όπως είναι η Βραζιλία.

Ενωμένη η Ευρώπη σε αυτόν τον ανταγωνισμό μπορεί να ανταπεξέλθει, ενώ διαιρεμένη δεν μπορεί. Ακόμη και η Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης, στο διεθνή ανταγωνισμό είναι μια μεσαία χώρα. Εμείς θέλουμε κατά μείζονα λόγο, να παραμείνει ενωμένη και ισχυρή η Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε είδους ανταγωνισμό. Επίσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά γεωστρατηγικά ζητήματα. Βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη γειτονιά της υφηλίου, στα Βαλκάνια, σε άμεση εγγύτητα με τη Μέση Ανατολή και έχουμε μια γειτονική χώρα που διαρκώς μας απειλεί.

Επομένως, χρειαζόμαστε μια ενωμένη Ευρώπη και ει δυνατόν ισχυρή, με δική της άμυνα, με δικό της στρατό, δική της ασφάλεια και φυσικά μια εμβάθυνση σε όλα τα επίπεδα.

Το ζητούμενο είναι πως θα παραμείνει η Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης. Διότι, κατά τη γνώμη μου, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να προχωρήσει, όπως κινείται σήμερα, προς αυτή την κατεύθυνση που περιέγραψα.

Αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε, με μια σαφή κοινωνική κατεύθυνση. Όλα αυτά τα προβλήματα που εμφανίζονται σήμερα στην Ευρώπη, είναι προβλήματα που στη ρίζα τους βρίσκονται οι κοινωνικές ανισότητες, τις οποίες έχει προκαλέσει η παγκοσμιοποίηση.

Οι κοινωνικές ανισότητες βρίσκονται στη ρίζα αυτών των τάσεων που εμφανίζονται στην Ευρώπη, ας τις ονομάσουμε λαϊκιστικές, ακροδεξιές, που σε κάθε περίπτωση είναι τάσεις εθνικής περιχαράκωσης και αναδίπλωσης. Αυτές οι δυνάμεις ισχυροποιούνται και στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο θα υπηρετήσουν το σκοπό της αποδυνάμωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διάλυσης της Ευρώπης.

Ερ.: Αυτές οι δυνάμεις που περιγράψατε, όπως όλα δείχνουν, κερδίζουν έδαφος στην Ευρώπη. Δεν χρειάζονται αλλαγές στη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Απ: Απαιτούνται αλλαγές στη δομή και στην οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πολιτικές της σκληρής λιτότητας αποξένωσαν τον κόσμο. Για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο έχουμε μια γενιά νέων ανθρώπων  που βλέπει ότι θα ζήσει χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές. Στην Ευρώπη μεταπολεμικά άνθισε η σοσιαλδημοκρατία, που διασφάλισε ειρήνη, ευημερία, Δημοκρατία και Κράτος Δικαίου.

Αυτές οι κατακτήσεις, λόγω της παγκοσμιοποίησης και της γερμανικής εμπνεύσεως πολιτικής της σκληρής λιτότητας που επικράτησε και λόγω της αντιστοιχίας που υπάρχει μεταξύ της νομισματικής ένωσης και της έλλειψης κοινής δημοσιονομικής πολιτικής, έχουν προκαλέσει τέτοιες ανισότητες, ώστε οι άνθρωποι, εύλογα, τείνουν να πιστέψουν ότι αυτά που τους υπόσχονται οι διάφοροι λαϊκιστές και δημαγωγοί, μπορεί να τους τα προσφέρει ένα εθνικό κράτος και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχει, όμως, όμως και ένας άλλος παράγοντας που εμείς εδώ στην Ελλάδα, λόγω της καθυστέρησης μας, δεν τον έχουμε συνειδητοποιήσει. Αλλάζουν οι σχέσεις παραγωγής λόγω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, με αποτέλεσμα να χάνονται θέσεις εργασίας.

Έτσι ακόμη και ο 40αρης και ο 50άρης βλέπει ότι μπορεί να χάσει τη δουλειά του από ένα ρομπότ.

Εκεί πάνω κάθεται ο φόβος του προσφυγικού. Πιστεύω ότι ο φόβος που υποβόσκει κάτω από όλα αυτά τα λαϊκίστικα κινήματα, έχει ως πρώτο παράγοντα τους νέους που δεν βλέπουν μέλλον, τις μεσαίες ηλικίες που βλέπουν να απειλούνται και τρίτο παράγοντα το προσφυγικό.

Ερ.: Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία, που την ονομάζει «προοδευτική συμμαχία» απέναντι στην ακροδεξιά. Θα περίμενε κανείς ότι το Κίνημα Αλλαγής, ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, θα ήταν συμμέτοχο σε αυτή την προσπάθεια. Αντίθετα βλέπουμε ότι υπάρχει από το ΚΙΝΑΛ έντονη κριτική. Πως δικαιολογείτε αυτή τη στάση;

Απ.: Οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει ο κ. Τσίπρας δεν είναι προοδευτικές. Συνεργάστηκε επί τόσα χρόνια με ένα ακροδεξιό κόμμα (σ.σ. Ανεξάρτητοι Έλληνες) και εφαρμόζει ό,τι του επιβάλλεται από το εξωτερικό. Ουσιαστικά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, το βασικό κοινωνικό πρόβλημα της χώρας, που είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όχι με μισθούς πείνας, αλλά αξιοπρεπώς αμειβόμενες. Φτιάχνουν ένα κοινωνικό κράτος που αναλίσκεται στη χορήγηση επιδομάτων και όχι να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες. Από την άλλη πλευρά, βλέπω ότι υπάρχει εκ μέρους της κυβέρνησης μια περιφρόνηση στους θεσμούς, μια απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και των Ανεξάρτητων Αρχών, μια περιφρόνηση του Κοινοβουλίου, συνηθίσαμε σε νομοσχέδια – κουρελούδες. Βλέπουμε ένα διχαστικό λόγο που βρίσκεται στον αντίποδα της σοσιαλδημοκρατίας που πρέπει να ενώνει. Πρέπει να επανεξετάσουμε τις έννοιες για το τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό και τότε να δούμε με ποιους μπορούμε να συζητήσουμε.

Η σοσιαλδημοκρατία περνάει μια κρίση. Πλέον έχει συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει και προσπαθεί να κάνει τη στροφή.

Αυτοί ακόμα δεν προφέρουν και τον όρο σοσιαλδημοκρατία. Στα μεγάλα ζητήματα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι παρατηρητές και σε θέματα δημοκρατικών Αρχών, όπως είναι η στάση απέναντι στο καθεστώς Μαδούρο, κρατούν αποστάσεις από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Ερ.: Ποιος είναι ο στόχος που έχετε βάλει για τις ευρωεκλογές στο Κίνημα Αλλαγής;

Απ.: Ο στόχος μας είναι να έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Πλέον έχουμε φτάσει, από τα μηνύματα που λαμβάνουμε, να μιλάμε για διψήφιο ποσοστό. Πέρα όμως από τα ποσοστά, θέλουμε με το λόγο μας και την πολιτική μας πρακτική, να ηγεμονεύσουμε στο χώρο της κεντροαριστεράς. Αυτό θα το κάνουμε από τη στιγμή που θα έχουμε διαμορφώσει πλήρως, έναν σύγχρονο και οραματικό λόγο, ο οποίος θα διαφυλάσσει ό,τι καλύτερο έκανε η κεντροαριστερά στην Ελλάδα, η οποία υπήρξε η κύρια μεταρρυθμιστική δύναμη της χώρας με όλα τα λάθη της, και να διασυνδεθούμε με ό,τι καινοτόμο και σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ερ.: Ως δήμαρχος Αθηναίων υπήρξατε από τους πρώτους που αποφάσισαν να μην δώσουν χώρο στη Χρυσή Αυγή για να προβάλει τις θέσεις της και δεχθήκατε επίθεση, μάλιστα, από το κόμμα αυτό.

Απ.: Πήραμε την απόφαση να μην τους δώσουμε χώρο για να εγκαταστήσουν προεκλογικό περίπτερο στην κεντρική πλατεία της Αθήνας και αυτό διότι, πιστεύουμε πια, πως δεν είναι μια πολιτική παράταξη, αλλά μια εγκληματική οργάνωση. Επομένως οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν θέση στη φυλακή, όχι στις πλατείες.

Ερ.: Ως άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα και στην περιφέρεια. Ποια είναι κατά την άποψή σας, η καλύτερη υποψηφιότητα στην περιοχή μας;

Απ.: Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Απόστολου Κατσιφάρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πιστεύω ότι θα πάει καλά.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ευτυχώς, πάντοτε είχε μια τάση να αποδεσμεύεται από τις κεντρικές πολιτικές επιλογές των κομμάτων. Στα τοπικά ζητήματα, επειδή είναι πρακτικού χαρακτήρα, η ιδεολογία παίζει ρόλο σε ένα μικρό ποσοστό.

Αυτό που έχει συμβεί πλέον στη χώρα, είναι πως με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενίσχυσε περαιτέρω τον φυγόκεντρο χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και αυτό έγινε επίτηδες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το εκλογικό σύστημα θα οδηγήσει σε κατακερματισμό των δημοτικών συμβουλίων, με παρατάξεις που θα έχουν μόνον έναν σύμβουλο και οι οποίες δεν θα έχουν πιάσει το εκλογικό μέτρο. Αυτό θα οδηγήσει σε μια έλλειψη διακυβέρνησης στους Δήμους.

Σκεφτείτε ότι με το σύστημα που υπάρχει, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις που παίρνουμε, εξαιτίας του συστήματος της γραφειοκρατίας. Με το νέο σύστημα, ούτε καν αποφάσεις δεν θα μπορούν να λάβουν τα συμβούλια.

Κατά συνέπεια η νέα κυβέρνηση που θα έρθει, αναγκαστικά, θα δώσει εξουσίες στον δήμαρχο για να κυβερνηθούν οι Δήμοι.

Με τον τρόπο αυτό, οι σημερινοί κυβερνώντες πάνε να διαλύσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι έχουν την τάση, ό,τι δεν ελέγχουν να το διαλύουν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις