Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Παναγία των Παρισίων: Το χρονικό της φωτιάς - Σε πέντε χρόνια θα είναι έτοιμη υποσχέθηκε ο Μακρόν

Παναγία των Παρισίων: Το χρονικό της φωτ...

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει»

Δευτέρα βράδυ, 15 Απριλίου 2019. Ο πλανήτης παρακολουθεί την Παναγία των Παρισίων, να παραδίδεται στις φλόγες. Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν τιτάνια μάχη να ελέγξουν την πύρινη λαίλαπα.

Στις 10 το βράδυ, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας δημοσιοποιεί το χειρότερο σενάριο που μπορούσε να προκύψει.

«Δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τη φωτιά». Λίγη ώρα αργότερα, μία μεγάλη νίκη έχει επιτευχθεί.

Παρ' ότι η ξύλινη στέγη έχει καταστραφεί ολοσχερώς και το εσωτερικό έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τον καπνό και τις φλόγες, γίνεται γνωστό ότι το κυρίως κτίριο θα παραμείνει όρθιο και ότι θα αποτραπεί η ολοκληρωτική καταστροφή του.

Η Παναγία των Παρισίων έμεινε όρθια, περνώντας μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες στην ιστορία της. Το κτίριο, αν και «πληγωμένο», θα εξακολουθήσει να στέκεται εκεί, που εδώ και εννέα αιώνες αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό της γαλλικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο «Κουασιμόδος» θα εξακολουθήσει περιπλανιέται στους αχανείς χώρους του ναού, τα ανεκτίμητα έργα θα επιστρέψουν και ο ναός θα ανακατασκευαστεί, με τη συνδρομή και των ιδιωτών, οι οποίοι έσπευσαν αμέσως να προσφέρουν τα εκατομμύριά τους, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει»

Η δομή της Παναγίας των Παρισίων «αντέχει» μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον καθεδρικό ναό, όμως στο κτίριο έχουν εντοπισθεί «ευάλωτα σημεία», ιδιαίτερα στο επίπεδο του θόλου, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών.

Η διάσωση του καθεδρικού ναού παίχτηκε «μέσα σ' ένα τέταρτο της ώρας, σχεδόν μισή ώρα», δήλωσε επίσης ο Λοράν Νουνιέζ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ενώ εγκωμίασε το «θάρρος» των πυροσβεστών που έσπευσαν επιτόπου.

«Η πυρκαγιά τελείωσε, τώρα η κύρια ανησυχία (...) είναι να εξασφαλισθεί ότι το οικοδόμημα δεν θα εμφανίσει ρωγμές», πρόσθεσε ο υφυπουργός μιλώντας κοντά στον καθεδρικό ναό.

«Συνολικά η δομή αντέχει», όμως «μερικά ευάλωτα σημεία εντοπίσθηκαν κυρίως στο επίπεδο του θόλου και ενός αετώματος του βόρειου κλίτους που πρέπει να ενισχυθεί», γεγονός που οδήγησε στην εκκένωση πέντε γειτονικών πολυκατοικιών, πρόσθεσε.

«Οι εργασίες για την ασφάλεια στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων θα διαρκέσουν περίπου 48 ώρες, κάτι που θα επιτρέψει στους πυροσβέστες να μπουν στο εσωτερικό μαζί με προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού για να ανακτήσουν τα έργα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει υποστεί ζημιές», δήλωσε ο Νουνιέζ.

"Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα ξαναχτίσουμε την Νοτρ Νταμ ακόμη πιο όμορφα"

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε  σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στο Έθνος ότι ο Καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων θα αποκατασταθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

"Θα ξαναχτίσουμε την Νοτρ Νταμ ακόμη πιο όμορφα και θέλω να ολοκληρωθεί μέσα σε 5 χρόνια από τώρα, μπορούμε να το καταφέρουμε", είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

"Εναπόκειται σε εμάς να μετατρέψουμε αυτή την καταστροφή σε μια ευκαιρία να ενωθούμε, έχοντας βαθιά επηρεαστεί από αυτό που ήμασταν στο τι πρέπει να είμαστε και να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που είμαστε.

Εναπόκειται σε εμάς να βρούμε το νήμα του εθνικού μας σχεδίου", πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις